Tomasz J. Opałka: The Glitch
Opis
Tomasz Jakub Opałka
Kompozytor urodzony w 1983 roku, wielokrotny stypendysta Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz innych stypendiów artystycznych, laureat licznych konkursów kompozytorskich - polskich i zagranicznych. W latach 2006-2011 studiował kompozycję pod kierunkiem prof. Krzysztofa Baculewskiego w Uniwersytecie Muzycznym Fryderyka Chopina w Warszawie, w 2013 roku uzyskał tytuł doktora sztuk muzycznych. Po ukończeniu studiów doskonalił swoje umiejętności w zakresie kompozycji i orkiestracji w Los Angeles, współpracując z kompozytorami należącymi do ścisłej czołówki Hollywood. Od 2012 roku swoją działalność w dziedzinie muzyki koncertowej oraz filmowej dzieli pomiędzy Warszawę i Los Angeles.
Tomasz Opałka jest jednym z najbardziej charakterystycznych kompozytorów swojej generacji. Jego muzykę wyróżnia energetyka kompozycji, niezwykła wrażliwość na brzmienie, wysmakowana orkiestracja oraz innowacyjne poszukiwania w zakresie harmoniki, czego przykładem mogą być takie dzieła, jak koncert D.N.A. (skale inspirowane kodem genetycznym) czy symfonia Horyzont zdarzeń (eksploracja możliwości harmoniki ćwierćtonowej etc.). W swoich kompozycjach łączy różnorodne wpływy i inspiracje, rezygnując zarówno z idei konceptualizmu, jaki postmodernizmu. Jest zdecydowanym przeciwnikiem koncepcji prekompozycyjnych istniejących per se, które nie mają podłoża w esencji i treści dzieła. Jego śmiałe poszukiwania wykraczają poza teoretyczne nurty. Podstawą jest intuicja twórcza, połączona ze świadomym warsztatem kompozytorskim, dbałością o strukturę, formę i narracyjny przebieg kompozycji.
KOMPOZYTOR | Tomasz Jakub Opałka (1983- ) |
INSTRUMENT / OBSADA | Wiolonczela, Fortepian |
ILUSTRACJE / OPRAC. GRAF. | Krzysztof Kubicki |
WYDANIE | Wydanie 1. |
MIEJSCE WYDANIA | Warszawa |
WYDAWCA | Chopin University Press |
ROK WYDANIA | 2017 |
LICZBA STRON | 35 |
OPRAWA | Oprawa miękka |
SERIA | Nowa Polska Muzyka Kameralna / New Polish Chamber Music |
ISBN / ISSN / ISNM | 9790801518309 |
KATEGORIA I TAGI |
|